FULBRIGHT 2023/2024 Doktora Tezi Araştırma Bursu Başvuruları Başladı

09/08/2022

FULBRIGHT 2023/2024 akademik eğitim yılında öğrencilere doktora tezi araştırma bursu imkânı sağlıyor. Son başvuru tarihi ise 4 Ekim 2022’dir. Burs bir akademik yıl yani 9 ay süreyle geçerli olacaktır. Bir akademik yıl için 50,000 ABD dolarına kadar burs verilebilmektedir. Burs neleri kapsar:

 

  • Eğitim ücreti ve masrafları
  • Aylık yaşam masrafı ödemesi (gidilecek şehre bağlı olarak hazırlanan bir çizelge üzerinden belirlenmektedir)
  • 1000 ABD doları kitap masrafı ve 350 ABD doları yerleşme masrafı
  • ASPE sağlık sigortası
  • Gidiş-dönüş uçak bileti

 

Başvuru Şartları

 

  • Türkiye’de bir doktora programına kayıtlı olup son başvuru tarihinde ders aşamasını tamamlamış veya tamamlamak üzere olan ve tez konusunu belirlemiş doktora öğrencileri
  • Doktora yeterliğinin alınması değerlendirme kriteri olmayıp, çalışılacak tez ana konusunun belirlenmiş olması, ABD’ye gidinceye kadar zorunlu derslerin hepsinin alınacak olması ve bursiyerlerin ABD’ye giderken mevcut doktora programlarına halen kayıtlı olmaları gerekmektedir.
  • Akademik düzeyde ileri derecede İngilizce bilgisi olanlar: İngilizce düzeyini belgelemek için gerekli minimum skorlar TOEFL iBT (veya TOEFL iBT Special Home Edition) için 75, IELTS Akademik için 6, Pearson Test of English (PTE) Akademik için 60, ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı (İYS) için 75 ve Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı (BÜYES) için C’dir.

 

Kimler Başvuramaz?

 

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar
  • Amerikan vatandaşlığı olanlar, “Green Card” sahipleri veya “Green Card” başvurusu kabul edilmiş ve yasal süreçlerini başlatmış olanlar
  • Başvuru ve seçim sürecinde, ABD’de ikamet eden, çalışan veya yükseköğrenim görmekte olanlar
  • Başvuru tarihinden önceki son altı yıl içerisinde, beş yıl veya daha fazla süreyle ABD’de ikamet etmiş olanlar (Bir takvim yılı içinde 9 ay veya daha uzun süre ABD’de yaşayanlar, o yıl ABD’de ikamet etmiş sayılırlar.)
  • Tıp, Diş Hekimliği, Veterinerlik ve Psikoloji alanlarının hasta ile birebir teması gerektiren klinik alt dallarında eğitim görmek isteyenler (Bu alanların klinik olmayan diğer alt dallarından başvuru kabul edilmektedir.)

 

FULBRIGHT 2023/2024 Doktora Tezi Araştırma Bursu İçin Gerekli Belgeler

 

  1. Başvuru Paketi Kontrol Listesi
  2. Ek Bilgi Formu
  3. Online Başvuru Formu Çıktısı
  4. Bitirilen tüm programlar için resmi onaylı Diploma kopyası veya resmi onaylı Geçici Mezuniyet Belgesi (Tercihen İngilizce olmalıdır. E-Devlet sistemi üzerinden alınabilecek barkotlu belgeler de kabul edilmektedir.)
  5. Devam edilen programlar için resmi onaylı Öğrenci Belgesi (Tercihen İngilizce olmalıdır. E-Devlet sistemi üzerinden alınabilecek barkotlu belgeler de kabul edilmektedir.)
  6. Bitirilen ve devam edilen tüm programlar için resmi onaylı Not Dökümü (Transkript) (Tercihen İngilizce olmalıdır. E-Devlet sistemi üzerinden alınabilecek barkotlu belgeler de kabul edilmektedir.)
  7. Başvuruda belirtilen tez konusunun onaylandığına dair bağlı olunan Enstitü’den veya tez danışmanından alınacak resmi onaylı belge
  8. Üç adet Referans Mektubu (Son başvuru tarihine kadar tamamlanmalıdır.)
  9. TOEFL iBT (veya TOEFL iBT Special Home Edition), Akademik IELTS, Pearson Test of English Academic, ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı veya Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınav Sonuç Belgesi (TOEFL, IELTS, PTE Akademik sınavları için eğer orijinal sonuç belgesi yerine kurum kodumuzu kullanarak bize sonucunuzu ilettiyseniz, başvuru paketine sınav tarihinizi belirten bir dilekçe ekleyiniz. ODTÜ İYS veya Boğaziçi Üniversitesi İYS sınav sonuçları ise mutlaka orijinal belge olmalıdır. Belirtilen sınavlardan birine, bursa son başvuru tarihinden önce girmiş olmanız gerekmektedir.)
  10. İngilizce Özgeçmiş (CV)
  11. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  12. Fotoğraf

 

 

Detaylı Bilgi ve Başvuru İçin:

 

https://fulbright.org.tr/burs/7/Doktora-Tezi-Ara%C5%9Ft%C4%B1rma-Bursu

 

 

 

Diğer Yazılar